
Genom att arbeta med både värden och SMARTa mål kan du finna din värderade riktning för att prestera, utvecklas och må bra. Denna struktur är en central del inom idrottspsykologi, eftersom den hjälper idrottare att öka sin motivation och fokusera på det som verkligen betyder något för dem.
Så går det till:
I de inledande samtalen går vi tillsammans igenom din situation och definierar målet med det psykologiska stödet.
Det är viktigt att du känner dig förstådd och att vi skapar en trygg och förtroendefull relation. Vi skapar ett upplägg som passar dig som idrottare och tar hänsyn till aspekter av idrottspsykologi. Det är av stor vikt att du är intresserad av långsiktiga resultat snarare än snabba lösningar. Mellan sessionerna arbetar du med uppgifter på egen hand.
Mot slutet av behandlingen formuleras en vidmakthållandeplan för att bibehålla de framsteg som gjorts.
Psykisk ohälsa inom idrotten
Forskning visar att idrottare drabbas av psykisk ohälsa, såsom ångest och depression, i lika stor utsträckning som övriga befolkningen. Att söka hjälp för psykisk ohälsa är dock fortfarande omgärdat av stigma, vilket gör att många idrottare tvekar att ta hjälp, då det ses som ett tecken på svaghet.
Psykisk ohälsa är ett allvarligt problem inom idrotten, och det är viktigt att idrottare och ledare är medvetna om tecknen på psykisk ohälsa och vet hur de kan söka hjälp.
Psykisk ohälsa kan påverka idrottarens prestation och välmående negativt, och det är därför avgörande att tidigt identifiera och hantera dessa problem. Genom att vara uppmärksam på tecken på psykisk ohälsa och erbjuda stöd och rådgivning kan idrottare och ledare skapa en hälsosam och hållbar idrottsmiljö.
Tecken på psykisk ohälsa hos idrottare
Tecken på psykisk ohälsa hos idrottare kan inkludera:
- Förändrat humör eller beteende, såsom ökad irritabilitet eller tillbakadragenhet.
- Sömnlöshet eller förändrad aptit, vilket kan påverka energinivåer och prestation.
- Koncentrationssvårigheter eller minnesförlust, vilket kan göra det svårt att fokusera under träning och tävling.
- Ångest eller panikattacker, som kan vara förlamande och påverka idrottarens förmåga att prestera.
- Depression eller nedstämdhet, vilket kan leda till minskad motivation och glädje i idrotten.
- Ätstörningar eller andra hälsoproblem, som kan ha allvarliga konsekvenser för både fysisk och mental hälsa.
Det är viktigt att idrottare, tränare och ledare är medvetna om dessa tecken och vet hur de kan söka hjälp om de misstänker att någon lider av psykisk ohälsa.
Boka ditt första besök för idrottspsykologisk rådgivning för halva priset!
Vill du förbättra din prestation och ditt välmående? Eller lider du av psykisk ohälsa och behöver hjälp?
Mindcompanion erbjuder en trygg och stödjande miljö där idrottare kan få den hjälp de behöver för att hantera sina utmaningar och fortsätta att utvecklas och prestera på ett hållbart sätt.
Oavsett om du är elitidrottare, motionär, tränare eller ledare finns det hjälp att få för att hantera tankar, känslor och beteenden på ett konstruktivt sätt för att finna en optimal balans mellan prestation och välmående.
KBT/ACT för idrottare – en nyckel för framgång
Inom idrott är fysisk träning en självklar del för nå framgång. De flesta idrottare anser även att psykologiska färdigheter, inklusive idrottspsykologi, är minst lika viktiga. Trots detta investerar många idrottare varken tid eller resurser på att utveckla sina psykologiska färdigheter och fokuserar i stället på att förbättra sin fysik, teknik och taktik.
Vad är KBT/ACT för idrottare?
KBT/ACT för idrottare kombinerar klinisk psykologi; Kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT), med idrottspsykologi för att finna en optimal balans mellan prestation och välmående. Utgångspunkten är att välmående och prestation är tätt sammankopplade; för att prestera bra måste en idrottare må bra. Detta gäller såväl elitidrottare som motionärer, i både individuella sporter och lagsporter.
Idrottspsykologi, KBT och ACT
Idrottspsykologi är en vetenskaplig disciplin som fokuserar på att hjälpa idrottare att uppnå sin fulla potential och hantera psykologiska utmaningar. Det handlar om att förstå och förbättra de psykologiska faktorer som påverkar prestation, välmående och motivation inom idrott. Idrottspsykologi kan användas av idrottare på alla nivåer, från motionärer till elitidrottare, samt av tränare och organisationer för att maximera potentialen hos både individer och grupper.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är en vidareutveckling av Kognitiv beteendeterapi (KBT) och en del av den så kallade ”tredje vågen” inom KBT. Inom idrotten benämns ACT ofta som Acceptance and Commitment Training, då den riktar sig till en icke-klinisk målgrupp. Denna metod skiljer sig från traditionell KBT genom att fokusera på att förändra klientens inställning till sina tankar och känslor, istället för att förändra själva innehållet.
När KBT/ACT kombineras med idrottspsykologi läggs särskild tonvikt på att klargöra värden och stödja individer att engagera sig i beteenden som är förenliga med dessa värden. Värden handlar om vad vi vill stå för i livet, hur vi vill bete oss, vilken sorts person vi vill vara och vilka styrkor och egenskaper vi vill utveckla.
Psykologisk flexibilitet – en nyckelprocess för framgång
Målet med KBT/ACT för idrottare är att skapa psykologisk flexibilitet, vilket innebär förmågan att uppleva tankar och känslor som de är, samtidigt som man bibehåller eller förändrar beteendet i linje med sina valda värden. Detta uppnås genom tre överlappande processer:
M: Medveten närvaro; lära sig att vara här och nu.
V: Vara öppen: acceptera tankar och känslor utan att styras av dem.
G: Göra det som är viktigt och meningsfullt.
Hur kan KBT/ACT hjälpa idrottare att uppnå framgång?
KBT och ACT kan hjälpa idrottare att uppnå framgång genom att erbjuda verktyg och strategier för att hantera de psykologiska utmaningar som ofta följer med idrottsutövning. Dessa metoder kan:
- Hjälpa idrottare att hantera prestationsångest och andra psykologiska utmaningar genom att erbjuda tekniker för att minska stress och oro.
- Utveckla en mer positiv och realistisk syn på sig själva och sin omgivning, vilket kan stärka självförtroendet och självkänslan.
- Förbättra idrottarens förmåga att acceptera och hantera svåra känslor och tankar, vilket kan leda till ökad psykologisk flexibilitet.
- Förbättra kommunikations- och samarbetsförmågan med lagkamrater och ledare, vilket är avgörande för att skapa en positiv och stödjande miljö.
Processen för KBT/ACT för idrottare
I KBT/ACT för idrottare inleds processen med att du som idrottare klargör dina värden och fokuserar på processerna för att skapa psykologisk flexibilitet. Därefter sätter du SMARTa resultat-, prestations- och processmål som är i linje med de värden du vill agera efter. Genom att formulera dina mål med hjälp av SMART-metoden, som står för Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbundna, kan du ta ändamålsenliga steg mot det du vill uppnå.